Świeży sok wyciskany z jabłek podstawą zdrowej diety

Świeży sok wyciskany to jeden z najłatwiejszych sposobów na dostarczenie sobie witamin. Na co dzień jesteśmy atakowani zewsząd informacjami jak mamy żyć. Jak się ubierać, jak zachowywać, jak postępować. Co jeść a od czego powinniśmy stronić. Na całe szczęście kultura odżywiania idzie w dobrym kierunku. Coraz bardziej stawia się nacisk na żywność nieprzetworzoną. Na warzywa, które niezbędne są w codziennej diecie oraz owoce, spełniające ważną funkcję w naszym organizmie. W poniższym artykule postaramy się przybliżyć fakt, dlaczego tak bardzo ważną rolę w diecie odgrywają soki. Wskażemy, jak można je przygotować i jakie bogactwo witamin oferują każdemu z nas.

Warzywa i owoce są zdrowe. To wie każdy. Nie każdy jednak lubi je jeść. Nie każdy wie, jak można włączyć je do codziennej diety. A można je przecież spożywać pod różną postacią. Przepisów na zawarcie warzyw i owoców w naszym jadłospisie mamy mnóstwo. A jedną z nich są soki. Do wyboru mamy soki ze sklepu, te z kartonu lub butelki. Mamy też soki na zimno oraz te z wyciskarki wolnoobrotowej. Jakie soki więc powinniśmy pić, aby naszemu organizmowi dostarczyć jak największą ilość witamin? Jakie owoce i warzywa mają najwięcej składników odżywczych? Już spieszymy z odpowiedzią.

Jakie soki mają najwięcej witamin?

Soki, które widzimy codziennie na półkach sklepowych, nie należą do najzdrowszych. Pełne są składników, których nie powinniśmy dostarczać swojemu organizmowi. Pamiętajmy jednak, że jest to uogólnienie, ponieważ są też wyjątki. Skupmy się jednak na sokach z wyciskarki wolnoobrotowej. Maszyna ta ma to do siebie, że działa na wolnych obrotach. Dzięki temu wyciśnięty z niej sok jest pełnowartościowy. Dostarczamy naszemu organizmowi szeroką gamę niezbędnych składników. Należą do nich witaminy, minerały i enzymy. 

Soki z wyciskarki są zdrowe. Możemy je pić kilka razy dziennie.

Wykorzystujmy je jako uzupełnienie codziennych posiłków i dostarczmy sobie witamin i minerałów.

Soki są pełne smaku.

Jest to doskonała alternatywa dla przetworzonych produktów. Soki mogą być również uzupełnieniem naszej diety i pomagać w utrzymaniu odpowiedniego poziomu energii.

Przed spożyciem należy upewnić się, że składniki użyte do ich przygotowania są świeże.

Pamiętajmy też, aby pić je z umiarem, ponieważ mogą one zawierać dużo cukru lub kalorii. 

Soki zrobimy z przeróżnych warzyw i owoców.

Przepisów na to, jak łączyć ze sobą owoce i warzywa internet oferuje nam mnóstwo. Niemalże każdy przepis wskazuje też jaką ilość witamin i wartości odżywczych dostarcza organizmowi szklanka wypitego soku. Z czego więc warto robić soki i jakie owoce i warzywa najlepiej się do tego nadają?  

Najbardziej popularnymi owocami, z których przygotowujemy soki, są jabłka.

To owoce nie tylko zdrowe, ale też ogólnie dostępne. Ich cennymi składnikami są witaminy A, C, E oraz potas. Spożywanie soku z jabłek reguluje pracę naszych jelit. Coraz częściej mówi się o tym, że prawidłowe funkcjonowanie organizmu zaczyna się właśnie od nich. Jabłka hamują też rozwój wolnych rodników. Ich nadmiar z kolei przyczynia się do powstawania wielu chorób.

Jabłka zatem to owoce nie tylko popularne i najbardziej powszechne. Są niezmiernie bogate w składniki, których tak bardzo potrzebujemy każdego dnia.

Cytryny też są często stosowane do przygotowywania tego typu napoju.

Mogą np. zniwelować w soku smak owocu czy warzywa, za którym nie przepadamy.

Przykładowo, jeśli robimy sok ze szpinaku i banana możemy dodać cytrynę. W ten sposób szpinak dla tych, którzy wzdrygają się na samą nazwę, jest w zasadzie niewyczuwalny.

Tak przygotowany sok przypomina smak kiwi. Picie tak przygotowanego soku nie tylko działa korzystanie na nasz organizm.

Sprawia nam też przyjemność poprzez swoje walory smakowe.

Soki z wyciskarki są zdrowe i pyszne. Bogate są w witaminy, minerały oraz inne składniki odżywcze, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. 

Można je pić na śniadanie lub spożywać jako lekkie przekąski między posiłkami. Jest to idealny sposób, by dostarczyć sobie energii. Tak przygotowany sok może również stanowić doskonałe uzupełnienie naszej codziennej diety.

Odnośnie do warzyw bardzo znanym składnikiem świeżo wyciskanego soku warzywnego jest burak.

To warzywo, które powinno znaleźć się w naszej diecie. A najprostszym sposobem na dostarczenie jego cennych składników naszemu organizmowi jest przygotowanie z niego soku. Najlepiej jest oczywiście przygotować sok z buraka w wyciskarce wolnoobrotowej. Przepisy na wykonanie soku z buraka są różnorakie. Możemy pić sok jednoskładnikowy, czyli wykonany z samego buraka. Możemy też łączyć go z innymi warzywami czy też owocami. 

Seler naciowy zaś jest popularnym warzywem w ostatnim czasie.

Wiele znanych osób ze świata internetu czy social mediów próbuje zachęcić nas do zdrowego trybu życia. W ich propozycjach żywieniowych często przewija się właśnie sok z selera naciowego. Nie bez powodu. Warto go pić, ponieważ jest niezmiernie zdrowy. Jest bogaty w przeciwutleniacze oraz witaminy A, C i K. Wypicie szklanki soku z selera z wyciskarki wolnoobrotowej m.in. zmniejsza stany zapalne i obniża ciśnienie.

Łączenie warzyw i owoców w procesie uzyskiwania soku.

Picie soków to samo zdrowie! To już ustaliliśmy. Przepisów na ich zrobienie jest mnóstwo. A jak możemy połączyć ze sobą warzywa i owoce, żeby otrzymać pełnowartościowy sok? Tak, aby nasz organizm nie tylko był zdrowy, ale byśmy my sami byli pełni energii?

Obowiązuje kilka zasad łączenia warzyw i owoców w sokach. Jednak wygrywa jabłko i cytryna.

Te dwa produkty możemy łączyć w soki z dowolnie wybranym owocem czy warzywem. To dobra wiadomość. Jabłka są zdrowe i ogólnie dostępne. Podobnie jest z cytryną. I tak sok przygotowany z jabłka w połączeniu np. z selerem naciowym możemy pić bez obaw. Seler naciowy natomiast możemy połączyć z marchewką. Marchew sprawi wówczas, że sok będzie łagodniejszy w smaku. Do soku z buraka zaś możemy bez obaw dodać jabłko i cytrynę. Sok z cytryny natomiast możemy dodawać do każdego warzywa czy owocu. Jak powszechnie wiadomo, jej właściwości pomagają w zwalczaniu przeziębiania. Cytryna pomocna jest też przy wchłanianiu żelaza. A jak wiadomo, żelazo to niezmiernie ważny składnik wspomagający prawidłową pracę organizmu.  

Soki to źródło witamin i energii.

Picie soków naprawdę warto włączyć do naszej codziennej diety.

Możemy je przygotować z dowolnie wybranych produktów. Soki traktować możemy jako zdrową przekąskę między posiłkami. Może to być też dobry pomysł na śniadanie pełne energii. 

Jeśli nie mamy pomysłu jak przemycić do naszego jadłospisu pełnej gamy wartości odżywczych, pijmy soki! To sposób i mało pracochłonny i niedrogi.

Świeżo wyciskane soki są podobnie przygotowywane jak soki tłoczone

Produkowane są bez dodatku jakichkolwiek substancji chemicznych. Soki te zawierają mniej cukru i więcej minerałów i witamin. Z ich picia będziemy czerpać korzyści dla naszego zdrowia. Możemy samodzielnie przygotować je w domu lub kupić gotowe – zależy to od naszej preferencji. Pamiętajmy o tym, aby regularnie pić soki i od czasu do czasu urozmaicać sobie menu!

Ważne jest to, jakie soki kupujemy. Najzdrowsze są te, które pochodzą z naturalnych składników, są wolne, od szkodliwych barwników czy aromatów. Pamiętajmy o tym, aby sprawdzić etykietki produktu przed jego zakupem. Unikajmy soków w proszku na bazie środków konserwujących. Nie będziemy mieli wtedy pewności co do ich składu. Starajmy się również pić małe porcje soku – duże ilości mogą być niebezpieczne dla naszej diety. Regularne spożywanie soków może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Jeśli więc chcemy pić soki, postarajmy się wybierać takie, które są pełne naturalnych składników. Pamiętajmy też o tym, żeby sprawdzić etykietę przed zakupem. Wszelkie szczegóły dotyczące składu oraz producenta powinny być widoczne na opakowaniu. 

Świeżo wyciskane soki mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Dzięki nim dzień będzie lepszy, bo pełen energii a my będziemy szczęśliwsi, bo będziemy zdrowsi.

Nie tylko walory smakowe to pozytywna strona picia soków. Są bogactwem witamin i zdrowych składników.

To odporność naszego organizmu. To zdrowy i otwarty umysł. To wyregulowana praca jelit i lepsza przemiana materii. Dzięki dobroczynnym składnikom skutecznie wstrzymują starzenie się organizmu. 

Na próżno szukać negatywnych cech picia zdrowych soków. Włączmy je do codziennej diety, a na efekty nie trzeba będzie długo czekać.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *